Stawiasz na zdrowie? Postaw na kasze!

Ze wszystkich produktów zbożowych to właśnie kasze dostarczają najwięcej

błonnika i składników mineralnych. Dlaczego tak się dzieje, skoro wszystkie

z tych produktów pochodzą ze zbóż? Tajemnica tkwi w najkrótszym procesie

obróbki ziarna. Aby powstała kasza, wystarczy zebrać ziarno z pól i oczyścić je

z niestrawnej części, a przed zjedzeniem ugotować.

Ziarno kaszy to pełne ziarno – z łuską, zarodkiem i warstwą aleuronową.

To właśnie w zarodku drzemie cała moc ziarna – jest on magazynem składników odżywczych dla kiełkującej rośliny. Bogaty jest więc w zdrowe tłuszcze, białko i witaminy (z grupy B, E). Łuska z kolei bogata jest w błonnik,

a położona przy niej warstwa aleuronowa obfituje w witaminy z grupy B

i składniki mineralne (magnez, żelazo, cynk).

Przyjrzyjmy się bliżej trzem z nich, aby przekonać się dlaczego warto, aby częściej gościły na naszym stole:

Kasza gryczana (ziarno gryki)

powinna być częstym gościem na talerzach u osób pijących dużo

kawy i alkoholu oraz prowadzących stresujący tryb życia – ze wszystkich

kasz dostarcza najwięcej magnezu, dlatego koi nerwy i ułatwia zasypianie

zawiera rutynę – związek ten wzmacnia naczynia krwionośne, przez co może zapobiegać

powstawaniu żylaków, pękaniu naczynek oraz obrzękom; rutyna działa

przeciwzakrzepowo, dlatego częste jedzenie kaszy gryczanej pomaga w leczeniu

choroby niedokrwiennej serca, może chronić przed zawałami i udarami

jest wartościowym źródłem cynku, który warunkuje dobry stan skóry, włosów

i paznokci; cynk odpowiada za prawidłowy wzrok, odczuwanie smaku i zapachu, odporność oraz zapewnia prawidłową czynność prostaty i męskich narządów rozrodczych, reguluje

produkcję testosteronu i plemników

zawiera D-chiro-inozytol, który bierze udział w prawidłowym działaniu insuliny

(jego niedobór sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II); związek ten reguluje

gospodarkę hormonalną, dlatego dostarczająca go kasza gryczana polecana

jest kobietom chorującym na zespół policystycznych jajników

nadaje się dla cukrzyków i osób odchudzających się, ponieważ ma stosunkowo

niski indeks glikemiczny, a więc nie powoduje gwałtownego wzrostu

stężenia cukru we krwi

może być spożywana przez osoby chore na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu

Idealna do: dań mięsnych, grzybowych, farszów do naleśników,

Kasza jaglana (ziarno prosa)

zalecana jest w diecie dzieci, kobiet w ciąży i osób chorych na

niedokrwistość, ponieważ ze wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza – warunkuje

ono prawidłową budowę czerwonych krwinek, tak by były zdolne do

dostarczania tlenu do każdej komórki organizmu

powinna być częstym składnikiem diety osób z niską odpornością, ponieważ

zawiera dużo cynku, krzemu i żelaza, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie

układu odpornościowego

kasza jaglana jako jedyna, ma potencjał zasadotwórczy, dlatego pomaga w utrzymaniu w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej.

Kasza jęczmienna (ziarno jęczmienia)

Do wyboru mamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej:

pęczak (całe, wypolerowane ziarno)

perłową, tzw. Mazurską (ziarno pocięte na kawałki i wypolerowane)

łamaną, tzw. Wiejską (połamane, ale niepolerowane ziarno)

Polecana osobom z dolegliwościami jelitowymi (choroby zapalne jelit, zespół

jelita drażliwego) oraz po leczeniu przeciwnowotworowym w celu regeneracji

kosmków jelitowych, ponieważ bogata jest w błonnik, zwłaszcza w β-glukan,

który odżywia błonę śluzową jelit. Dodatkowo związek ten obniża stężenie cholesterolu

i poprawia odporność organizmu.

Poniżej przepis na pyszne i kolorowe danie z kaszą jaglaną:

Składniki:

kasza jaglana, 1 szklanka

różnokolorowe papryki, 2szt.

mała cukinia, 1szt.

duża cebula, 1szt.

kukurydza konserwowa 1 puszka

olej, 3 łyżki

czosnek, 3 ząbki

sos sojowy

rozmaryn

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

1 Kaszę sparzyć, aby pozbyć się gorzkiego smaku, osączyć. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski.

2 Umytą cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać część oleju.

3 Najpierw podsmażyć samą cebulę. Gdy będzie złota, wsypać kaszę i chwilę smażyć razem.

Przełożyć do rondla. Zalać 2 szklankami wody. Posolić i wstawić na 25 min do gorącego

piekarnika.

4 Na pozostałym oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dodać cukinię i paprykę. Dusić aż warzywa staną się miękkie, ale zachowają swą jędrność.

5 Warzywa wymieszać z kaszą i odsączoną kukurydzą. Doprawić sosem sojowym, rozmarynem, solą i pieprzem.


Warning: Undefined array key "preview" in /home/klient.dhosting.pl/biuro198/dietvita.pl/public_html/wp-content/plugins/arscode-social-slider-free/arscode-social-slider.php on line 57

Facebook

/home/klient.dhosting.pl/biuro198/dietvita.pl/public_html/wp-content/plugins/arscode-social-slider-free/fblb_slider.php on line 41
false" data-stream="true" data-header="true">
Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress