Stawiasz na zdrowie? Postaw na kasze!
Ze wszystkich produktów zbożowych to właśnie kasze dostarczają najwięcej
błonnika i składników mineralnych. Dlaczego tak się dzieje, skoro wszystkie
z tych produktów pochodzą ze zbóż? Tajemnica tkwi w najkrótszym procesie
obróbki ziarna. Aby powstała kasza, wystarczy zebrać ziarno z pól i oczyścić je
z niestrawnej części, a przed zjedzeniem ugotować.
Ziarno kaszy to pełne ziarno – z łuską, zarodkiem i warstwą aleuronową.
To właśnie w zarodku drzemie cała moc ziarna – jest on magazynem składników odżywczych dla kiełkującej rośliny. Bogaty jest więc w zdrowe tłuszcze, białko i witaminy (z grupy B, E). Łuska z kolei bogata jest w błonnik,
a położona przy niej warstwa aleuronowa obfituje w witaminy z grupy B
i składniki mineralne (magnez, żelazo, cynk).
Przyjrzyjmy się bliżej trzem z nich, aby przekonać się dlaczego warto, aby częściej gościły na naszym stole:
Kasza gryczana (ziarno gryki)
• powinna być częstym gościem na talerzach u osób pijących dużo
kawy i alkoholu oraz prowadzących stresujący tryb życia – ze wszystkich
kasz dostarcza najwięcej magnezu, dlatego koi nerwy i ułatwia zasypianie
• zawiera rutynę – związek ten wzmacnia naczynia krwionośne, przez co może zapobiegać
powstawaniu żylaków, pękaniu naczynek oraz obrzękom; rutyna działa
przeciwzakrzepowo, dlatego częste jedzenie kaszy gryczanej pomaga w leczeniu
choroby niedokrwiennej serca, może chronić przed zawałami i udarami
• jest wartościowym źródłem cynku, który warunkuje dobry stan skóry, włosów
i paznokci; cynk odpowiada za prawidłowy wzrok, odczuwanie smaku i zapachu, odporność oraz zapewnia prawidłową czynność prostaty i męskich narządów rozrodczych, reguluje
produkcję testosteronu i plemników
• zawiera D-chiro-inozytol, który bierze udział w prawidłowym działaniu insuliny
(jego niedobór sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II); związek ten reguluje
gospodarkę hormonalną, dlatego dostarczająca go kasza gryczana polecana
jest kobietom chorującym na zespół policystycznych jajników
• nadaje się dla cukrzyków i osób odchudzających się, ponieważ ma stosunkowo
niski indeks glikemiczny, a więc nie powoduje gwałtownego wzrostu
stężenia cukru we krwi
• może być spożywana przez osoby chore na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu
Idealna do: dań mięsnych, grzybowych, farszów do naleśników,
Kasza jaglana (ziarno prosa)
• zalecana jest w diecie dzieci, kobiet w ciąży i osób chorych na
niedokrwistość, ponieważ ze wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza – warunkuje
ono prawidłową budowę czerwonych krwinek, tak by były zdolne do
dostarczania tlenu do każdej komórki organizmu
• powinna być częstym składnikiem diety osób z niską odpornością, ponieważ
zawiera dużo cynku, krzemu i żelaza, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie
układu odpornościowego
•kasza jaglana jako jedyna, ma potencjał zasadotwórczy, dlatego pomaga w utrzymaniu w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej.
Kasza jęczmienna (ziarno jęczmienia)
Do wyboru mamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej:
• pęczak (całe, wypolerowane ziarno)
• perłową, tzw. Mazurską (ziarno pocięte na kawałki i wypolerowane)
• łamaną, tzw. Wiejską (połamane, ale niepolerowane ziarno)
Polecana osobom z dolegliwościami jelitowymi (choroby zapalne jelit, zespół
jelita drażliwego) oraz po leczeniu przeciwnowotworowym w celu regeneracji
kosmków jelitowych, ponieważ bogata jest w błonnik, zwłaszcza w β-glukan,
który odżywia błonę śluzową jelit. Dodatkowo związek ten obniża stężenie cholesterolu
i poprawia odporność organizmu.
Poniżej przepis na pyszne i kolorowe danie z kaszą jaglaną:
Składniki:
kasza jaglana, 1 szklanka
różnokolorowe papryki, 2szt.
mała cukinia, 1szt.
duża cebula, 1szt.
kukurydza konserwowa 1 puszka
olej, 3 łyżki
czosnek, 3 ząbki
sos sojowy
rozmaryn
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1 Kaszę sparzyć, aby pozbyć się gorzkiego smaku, osączyć. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski.
2 Umytą cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać część oleju.
3 Najpierw podsmażyć samą cebulę. Gdy będzie złota, wsypać kaszę i chwilę smażyć razem.
Przełożyć do rondla. Zalać 2 szklankami wody. Posolić i wstawić na 25 min do gorącego
piekarnika.
4 Na pozostałym oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dodać cukinię i paprykę. Dusić aż warzywa staną się miękkie, ale zachowają swą jędrność.
5 Warzywa wymieszać z kaszą i odsączoną kukurydzą. Doprawić sosem sojowym, rozmarynem, solą i pieprzem.